Utvärdering Laboration


Livsmedel Stärkelse Protein Glukos
Potatis Ja. Nej.  Ja. 
Fisk Nej.  Ja. Nej.
Majs Ja. Nej. Ja. 
Hårdbröd Ja.  Nej.  Nej. 

"Jag tror att det kommer finnas stärkelse i potatisen, eftersom att stärkelse är den vanligaste kolhydraten och ofta går att hitta här. I den stekta fisken kommer det säkert finnas protein, och kanske även stärkelse beroende på hur den är lagad eller vilken del av fisken man tar av. I örtsåsen och i morötterna på salladsbordet tror jag att det kommer finnas glukos." 

Så stod det i min hypotes. Precis som förväntat så fanns det stärkelse i potatis - och väldigt mycket av det, dessutom. Det här med fisken tror jag också stämnde ganska bra, för även om jag inte fick stärkelse i min fisk så märkte jag att många andra som labbade fick det. De hade tagit en annan bit av fisken - det där geggiga på den - medan jag bara tagit ren fisk utan något annat. 

Den första gången vi labbade undersökte jag potatis och fisk, och tänkte därför ta örtsåsen och morötter nästa gång. Men tyvärr så fanns det ju inget tillgängligt andra gången vi labbade, så jag fick byta ut det mot bröd och majs. En annan ändring jag gjorde var ordningen på hur och vad jag skulle undersöka. Egentligen hade jag tänkt ta ett näringsämne i taget - alltså först kolla stärkelse i alla livsmedel, sen göra biuretprovet, och sedan Trommers prov. Så blev det ju inte, eftersom att vi inte skulle ha så mycket tid att göra allt på samma dag, så det var smartare att i stället ta ett livsmedel i taget. 

Om jag hade fått göra om undersökningen så hade jag sett till att mosa ihop livsmedlen med vatten lite noggrannare. Jag hade velat ha lite mer av en vätska än vad det blev, för det kändes som att det blev en massa klumpar som kude påverkat undersökningen. 

Glukos är en sorts kolhydrat som finns i väldigt många livsmedel, så det är inte så konstigt att det fanns i potatis. Glukos är en byggsten i sammansättningen av stärkelse och cellulosa, och stärkelse är den vanligaste kolhydraten som vanligt förekommer i potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar