Utvinna Socker Ur En Banan


Banansocker.

Material: En kolv med vatten till hälften
En brännare
Ett kaffefilter
En tratt
Ett stativ
En banan

Frågeställningen i detta experiment kan vara: Hur får man ut socker ur en banan? Hur mycket socker finns det i en vanlig banan?

Syfte: Vi gör undersökningen för att få svar på frågorna som jag skrivit i frågeställningen. Vi har några frågor och vi vill ha några svar.

Metod: Först av allt så ska man finfördela (mosa och krossa) bananen till en fin massa som blandas ut med lite vatten i en kolv. Därefter så ska man lägga ett kaffefilter i en tratt som man stoppat in i ett stativ. Under tratten ska det finnas en kolv. Genom tratten över kaffefiltret ska man hälla bananmassan, att göra detta kallas att filtrera.
Det som kommit ut ur tratten och ner i kolven ska man ställa på ett annat stativ. Sedan tänder man en brännare och placerar den under stativet så att bananmassan börjar koka och avdunsta. Det som är kvar i kolven när allt vatten har avdunstat bort kommer att vara sockret eftersom att det inte avdunstar. Detta kallas att destillera.


Hypotes: Jag tror att sockret kommer att vara kvar i kolven efter att man filtrerat och destillerat. Jag tror att det kommer vara 4.5% socker i bananen.

18 kommentarer: