Friktionskraft - Laboration

Frågeställning: Vad händer om man drar en kompis (över golvet då) som är;
1. barfota?
2. med strumpor?
3. med gympaskor?

Vad är friktion, och vad kan påverka den?

Hypotes: Jag tror inte att det kommer gå bra att försöka dra någon som har gympaskor eller är barfota. Hur lätt det är påverkas genom vilka material det är som glider längst med varandra, och sådana som gummi har hög friktion - och dessutom så är fötter och skor grövre med både små och stora gropar och ojämnheter. Gympaskor är ju dessutom tillverkade för att ha så hög friktion som möjligt och kunna bromsa in en rörelse vid behov.

Det kommer vara som enklast att dra personen när den har på sig strumpor. Detta tror jag eftersom att strumpor är ett mjukt matierial som lätt kan glida på plana golv.

Självklart förstår jag också att friktion påverkas av massans storlek, men detta kommer inte bli ett problem då vi "laborerar" på en och samma person.

Metod och resultat: Vi började med att pröva dra en person med skor. Det gick självfallet inte något vidare, men vi lyckades i alla fall (i en hackig typ av rörelse) lyckas dra denne en liten bit.
Därefter tog hon av sig skorna, och vi provade dra i strumpor. Detta gick, som tänkt, väldigt enkelt.
Därefter avslutade vi genom att pröva dra en person utan varken skor eller strumpor. Detta var svårast av alla, och var näst intill omöjligt. Lite komiskt kanske det kan ha sett ut - när den enda som halkade omkring på golvet var jag.

Slutsats: Det var som enklast att dra en person när denne bara hade strumpor. Detta beror på att en strumpor är ett matierial som ger låg friktion och lätt glider på golvet (det är väl därför idrottslärare alltid säger åt barn att de, om inte har skor, ska gå barfota).

Friktionskraften var som störst barfota. Laborationen kan ha påverkats av att personen vi drog inte hade gympaskor, utan sneakers. Vilket som så beror friktionen på grövre ytor och ojämnheter. En yta som är slät och jämn har mindre friktionskraft - och detta är inte något som gäller i gympaskor och fötters fall (eller ett smutsigt golv). Precis som jag nämnde i min hypotes har de massa olika gropar och höjder- speciellt nyare gympaskor. Ju äldre gympaskor blir, desto mindre friktion - eftersom att gropar och ojämnheter slipas ner efter brukning och tid.

Fötter å andra sidan är alltid väldigt effektiva. De är typ bokstavligt talat Modernaturs gympaskor utgiven åt oss - även om de ibland inte är så supereffektiva. Som när de är blöta (kanske av svett), till exempel. Då glider de väldigt lätt och gör att man halkar och slår ihjäl sig. Samma sak när det kommer till is på marken. Och detta beror allt på vattnet. För det som bestämmer friktionens effektivitet är ju till stor del underlaget. Som jag sagt flera gånger; ju grövre, desto högre friktion. När vatten dock kommer in i bilden så fyller de ju upp eventuella hål och gör att en del höjder och ojämnheter försvinner under dess yta. Och då blir det en plan yta. Speciellt på vintern då, när detta vatten fryser på plats. Då måste man sanda för att försöka göra marken grov igen.

Fast en låg friktion kan ju självklart vara bra ibland. Vill man kunna utföra många vintersporter (såsom skidor, skridskor, curling, eller bara klassisk pulka) är det bra. Vill man kunna dra eller transportera saker enkelt är det också bra - vi kom ju på det runda och släta hjulet på detta sätt (rullfriktion som det kallas, som är väldigt effektivt). På tal om runda saker - bowling! Då är det bra med låg friktion. Liksom, banorna är jättesläta och typ insmorda på något sätt. Och kloten är jätte lena och fina. Åh, och om man vill åka rutschkana.

Hög friktion är bra vid sport, bilkörning, och kanske bara allmänt när man vill att saker ska stå still på sin plats.

För att förbättra öaboraltionen hade man kunnat ta reda på hur hög friktionskraften faktiskt var - vilket vi inte gjorde. Man hade också kunnat prova flera gånger med olika personer, och kanske ha en distans man skulle dra personen längst och se hur lång tid det tar. Det hade ju varit roligt att pröva att den som ska dra prövar vara barfota, ha strumpor, och ha skor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar