En Hållbar Konsumtion - Hemmauppgift

Hållbar Konsumtion

Vad kan jag göra för att bidra till en hållbar utveckling?

Det bästa man kan göra när det gäller konsumtion är att alltid försöka köpa lokalt producerade produkter. De både smakar bättre, är bättre för hälsan, och bidrar inte lika mycket till växthuseffekten.
Ett annat bra tips är att ta med dig din egen kasse när du handlar. Är den gjort utav tyg så vore det ännu bättre.
Du kan även köpa varor vars förpackning är återvinningsbar eller redan gjort utav ett återvunnet material.
För att minska på utsläppen av koldioxid så är det även bra att välja ett annat val av transportmedel när du ska handla. Det bästa vore att gå eller cykla, men om inte det går så kan du ta en buss (helst de gula). Det är bättre för naturen om 10 personer åker till affären i samma buss än att 10 personer åker till affären i varsin bil.

Norrmejerier mjölk.





Tillverkning: Norrmejeriers mjölk produceras bland annat i Umeå på gränsen till Vindeln och förpackas i Luleå. Därefter köper vi den i vår lokala mataffär.  

Frakt och transport: Vi har ringt till Norrmejerier där vi frågade om energikrävande transport och gårdar. Intransporterna är 10 bilar per dag. Mjölken produceras endast i Norrländska bondgårdar och när den skall transporteras till Luleå så kräver lastbilarna 3,9 liter bensin per mil.
Efter detta så konsumeras den av vanliga familjer och konsumenter som tar hem sina varor via bil, buss, cykel eller gång. Vårt val varierar, men det är oftast bil. 

Att hitta en ersättningsprodukt till Norrmejeriers mjölk vore svårt eftersom att detta är mjölken som produceras närmast. Mjölken är även ekologisk och jag fick svar av kundservice på norrmejerier att korna lever i goda förhållanden. Ett bättre alternativ hade varit om mjölken inte bara förpackades i Luleå, utan tillverkades där också. Tragiskt nog så är inte jag i en position där jag kan fixa något sådant.
Man skulle även kunna försöka hålla sig till människans urval av dryck - vatten. Detta är så klart om man vill köra extremt, för norrmejerier är inte så skadligt för naturen.

Gevalia mellanrost.



Tillverkning: Vi ringde till Gevalia och frågade om producering samt frakt. De berättade att kaffebönorna har odlats i Colombia, Kenya och Brasilien. Jag har blivit informerad om att arbetsförhållandena där ska vara väldigt bra och pålitliga, men de var fortfarande väldigt otydliga på detta.

Frakt och transport: De fraktas till städer som bland annat Hamburg i Tyskland med fartyg och senare i mindre fartyg till Gävle i Sverige. Där rostas de samt förpackas. Till olika städer och affärer i Sverige transporteras de sedan med hjälp av lastbilar.

Sverige kan inte odla sina egna kaffebönor uppe i sin tempererade klimatzon, utan de odlas i plantageodlingar på de tropiska och subtropiska klimatzonerna, så en ersättningsvara skulle inte kunna komma från Sverige.
Ett bättre alternativ skulle då vara att få tag på kaffebönor som fraktas på ett bättre/mer miljövänligt sätt, till exempel via järnvägen då det är det mest miljövänliga. Dessvärre är det varken speciellt pålitligt eller effektivt och jag har inte lyckats hitta några sådana kaffebönor. Jag lyckades däremot hitta ett företag som verkar vara mer miljövänligt och pålitligt.  

Företaget heter Arvid Nordqvist vars kaffebönor odlas i La  Cumplida. Där görs även kaffet som transporteras via flyg till grossister. Sedan skickas det vidare genom lastbilar till livsmedelsbutikerna. Jag tycker att det är ett bättre val eftersom att det tydligt står om böndernas bra arbetsförhållandena på deras sida. Detta val skulle också resultera i mindre utsläpp av koldioxid eftersom att transporterna är mindre. Jag har även läst på deras sida att de medverkar till investeringar i skolor, sjukvård, boende, samt bättre arbetsmiljö för de anställda. 
Det bästa lternativet är ju att inte dricka kaffe alls, för en hållbar utveckling

Pärsons tunna skivor.

Tillverkning: Pärsons tunna skivors ursprungsland brukar antingen vara i Sverige eller något annat land. Den som min familj köper, Pärsons rökta gourmet, är producerad i Sverige. Jag ringde till företaget och frågade vart skinkan som säljs i Luleå kommer ifrån, eller vart gårdarna i Sverige finns, men tanten som svarade sa att de görs överallt i Sverige och att det krävs avancerade tekniker för att ta reda på detaljer om exakta destinationer och frakt.

Frakt och transport: Från vad jag fick för svar kan man lätt anta att den görs lite överallt i Sverige och sedan körs ut med lastbilar till mataffärer. 

Pärsons är väldigt otydliga och undviker frågor, så jag tycker inte att de är speciellt pålitliga. Ett bättre alternativ hade varit om jag försökt hitta ett företag vara vars gris slaktats närmare mig, eftersom att transportering av Pärsons tunna skivor är sagd ska fara över hela Sverige. Detta betyder ju att mycket koldioxid släpps ut och bidrar till den globala uppvärmningen. Annars kan man ju bara ta och slakta grisen själv because det är ju superlätt. 

Skinkan från Pettersons chark ska ha sina gårdar i Norrbotten, Göteborg och Stockholm, men kvinnan som svarade i telefonen kunde inte säga specifikt eftersom att hon själv inte visste så exakt. När transporten sker via lastbil så brukar de samköra med bland annat Norrmejerier.

Jag ringde även till Bröderna Nilsson, och de berättade att deras skinka tillverkades nere i Stockholm i Hisings Backa. Företaget som transporterar den upp hit med lastbil kallas för Bring. Bring ska ringa upp mig i morgon för att berätta mer om deras frakt.

Caj P originell grillolja.


Tillverkning: Jag har ringt företaget och därmed fått alla de svar som de hade kunskapen att ge mig. De berättade att grilloljan produceras i Skåne Sjöbo

Frakt och transport: Efter att den tillverkats nere i Skåne så skickas senare tusentals flaskor vidare via lastbil till Norrköping. Därefter far den till Coop Forums stora lager i Stockholm och senare vidare till Coop Forum i Luleås lager där den sist men inte minst konsumeras av vanliga familjer och människor via bil, buss, cykel eller gång (själv väljer vi oftast bil). Han lade till att de försöker göra detta på ett så miljövänligt vis som möjligt.

Ett tips för att kunna ersätta denna vara vore att göra sin egen. Färdig grillolja brukar ofta innehålla miljöovänlig palmolja, men man kan göra sin egen med hjälp av en miljömärkt matolja.

Gunry flytande handtvål.


Tillverkning: Jag har ringt till företaget och frågat om producering och frakt, och hon kunde ge svar på att doften/tvålen jag hade var tillverkad i Tyskland. Deras flytande handtvålar i allmänhet tillverkas inom Europa och körs runt med lastbil (de fyller lastbilarna så gott det går för att påverka miljön så lite som möjligt). Arbetsförhållandena följer EUs regler och ska vara mycket bra, enligt GUNRY.

Frakt och transport: Kvinnan berättade att den transporterades med lastbil till Sverige och därefter vidare till din utvalda affär.


Det vore betydligt bättre om man kunde hitta en miljövänlig, ekologisk och märkt handtvål som producerats med miljövänliga ingredienser lokalt. En del av Gunrys flytande handtvålar var gjorda i Sverige, så om jag verkligen vill ha GUNRYs så hade det ju i alla fall varit ett bättre val än att ta den än just den här som är gjord i Tyskland.  


Skogaholm lantbröd med morot (bakat med surdeg).


Tillverkning: Efter att både ha ringt till Skogaholm och skickat meddelanden så har jag fått a,,a de alla de svar som de kunde ge mig. De berättade att brödet som konsumeras i Luleå har bakats i Umeå.

Frakt och transport: Efter att de bakats så packas de sedan med en massa andra bröd som Fazer Bageri bakat och går sedan till en depå i Luleå. Säljare hämtar det därifrån och säljer det i sina butiker som körs hem via bil/buss eller annat transportmedel. Bilarna kör ecodrive för att minska bränsleförbrukningen. Lastbilarna har optimerats genom att ha så många bränslesnåla bilar som möjligt (de har bytt till B-bilar i stället för C-bilar).

Ett sätt att kunna ersätta denna vara (även fast jag tycker att en är bra och hyfsat pålitlig) vore att köpa bröd i ett lokalt bageri där bröden bakats nyligen och på plats. Annars så skulle man även kunna baka sitt eget bröd, men det skulle då kräva att man fick tag på mjöl som är lokalt och pålitligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar