Laboration - Kol och Syrgas

Vad händer när man sätter kol i syre?

Hypotes: Koldioxid kommer att bildas när en reaktion sker mellan dessa ickemetaller.

Fakta:
Kännetecken för syrgas: tänder en glöd. 
Kännetecken för koldioxid: släcker eld, grumlar kalkvatten.

Material:
• degeltång
• kol
• syrgas
• e-kolv
• kork
• kalkvatten
• brännare
• skyddsutrustning

Metod:
1.     Studera kolbiten och syrgasen före laborationen.
2.     Fyll e-kolven med syrgas.
3.     Ta kolbiten med degeltången, få den att glöda, och för ner den i syrgasen.
4.     Anteckna och ta bilder på vad som händer.
5.     Studera kolbiten efteråt. Bevisa att det bildats koldioxid i e-kolven.

Resultat: Före laborationen var kolbiten svart, torr och hade vassa kanter. Vi förde den in i lågan på en brännare och startade en glöd. 

Den började glöda otroligt starkare så fort vi förde ner den i syrgasen i e-kolven, så starkt att det såg ut som om den lyste. När lågan slocknat så använde vi oss utav kalkvatten för att se vilken molekylförening som bildats. 

Utifrån att kalkvattnet blev grumligt när vi hällde ner det i kolven så kan vi bekräfta att det var koldioxid.

Slutsats: När man hettar upp en kol så sker en reaktion mellan det ämnet och syret i luften, vilket skapade föreningen ”koldioxid”.  Koldioxid är en ett ämne som man inte kan se, känna eller lukta.

O2 + C --> CO2

En förbättring på laborationen skulle först och främst vara att prova göra den fler många gånger. Skulle vi göra det, så skulle vi även se till att plocka upp kolbiten innan vi blandar i kalkvatten – något som vi inte gjorde. Efter det hade vi även haft det lättare att kunna studera hur kolbiten och se hur den ser ut efter att den reagerat med syre, samt utan att den är blöt. Att den befann sig i vätska kan ha påverkat vår slutsats om själva kolbiten. Man hade även kunnat pröva att ha ett konstant överflöd av syre för att se vad som händer med kolbiten (den omvandlas till slut helt till koldioxid).


Denna molekylförening är essentiell för växtrikets fotosyntes – en biologisk process som bildar syre för levande organismer. Eftersom att en av koldioxidsegenskaperna är att släcka eld, så används den även för brandsläckare. Andra vanligt förekommande användningsområden är för kolsyrad dryck. Koldioxid är bra och viktigt – men endast i rätt mängd. Blir det för mycket koldioxid för växterna att ta upp, så kommer gasen att stiga uppåt mot atmosfären – och slutligen att bidra till en uppvärmning av vår planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar